marți, 8 ianuarie 2013

Ochii dragonului

        Dap, altă carte... alte paragrafe... alte chestii învăţate :D.
Ochii dragonul o carte scrisă de Stephen King, o carte cam pentru copii (păi sunt sinceră... e o carte pentru copii... cu regi, prinţi, dragoni, vrăjitori... mai lipsea un cal care să zboare...).
E o carte de aventură, din punctul meu de vedere...
        Regele, Roland cel Bun, care a devenit rege după ce mama lui s-a înecat cu o felie de lămâie când unul din bufoni a scăpat o minge pe jos... A început să râdă şi a murit (deja îmi e frică să mai râd).
Roland nu se căsătorise până atunci, deci nu avea nici urmaşi. Flagg, vrăjitorul cel rău, i-a prezentat o grămadă de fete... dar cea pe care a ales-o, Sasha, la naşterea celui de-al doilea copil moare. Desigur, Flagg este implicat în moartea Sashei. El nu o suporta pentru că regele Roland ţinea cont de ceea ce spunea ea, nu ce spunea el. Flagg avea mulţi, mulţi ani... dar 450 de ani sigur avea. El a vrut mereu să provoace războaie... să nu trăiască lumea în pace. Şi astfel a omorât-o pe Sasha pentru a nu-i mai da sfaturi lui Roland, apoi după mai mulţi ani l-a omorât şi pe Roland dându-i să bea un pahar de vin în care pusese otravă.
Roland avea doi fii. Peter, cel mai mare, şi Thomas ăla mai mic. Peter era apreciat de tatăl său şi primea mai multă iubire decât Thomas, şi asta îl supăra pe mezin. În fiecare seară Peter îi ducea tatălui său câte un pahar de vin... aşa făcuse şi în seara în care Flagg ia dus paharul cu vin otrăvit.
Peter a fost acuzat şi închis pe viaţă într-un turn... A reuşit să scape abia după vreo 8 ani parcă... atâta i-a trebuit să facă o funie din firele pe care le lua din şerveţele.
Peter când era copil se împrietenise cu Ben, un băiat care aparţinea unei familii de fermieri ceva mai răsăriţi.
Ben a fost ajutat şi de Naomi, fata unui om cinstit care creştea câini husky şi îi ajuta pe exilaţi.
După moartea lui Roland, Peter urma la tron... dar dacă Peter a fost închis, a urcat pe tron Thomas care era "marioneta" lui Flagg. Cât timp a fost Thomas la tron, regatul era în declin... şi mulţi oameni s-au refugiat în pădure şi acum ei se considerau exilaţi.
Ben şi Naomi au mai fost ajutaţi şi de către Denis, fiul valetului regal...
Da, e mai mult de povestit... da' nu vreau să spun mai multe că e mai frumos dacă e citită cartea, nu o scurtă prezentare.

Are şi cartea asta paragrafele ei... Deja m-am obişnuit...
Aşa că...
"Sasha [...] avea şaptesprezece ani, cu treizeci şi trei mai puţini decât soţul ei. Nu mai văzuse un bărbat fără pantaloni înainte de noaptea nunţii Cu ocazia aceea, zărindu-i penisul flasc, îl întrebă plină de interes:
- Ce-i acela, bărbate?
[...]
- E paloşul regelui, răspunse Roland.
- Nu prea seamănă cu un paloş, spuse Sasha nedumerită.
- Încă n-a fost prelucrat la fierărie.
- Ah! Şi  unde e fierăria?
- Dacă ai încredere în mine, îi explică regele, vârându-se în pat lângă ea, o să-ţi arăt, căci ai adus-o cu tine din Baronia de Apus, dar fără să ştii."

"... oamenii cred că numai bărbaţilor le place sexul şi că femeile ar prefera să fie lăsate în pace. Cetăţenii regatului Delain nu aveau asemenea idei, ci considerau că femeile se bucură şi ele de actul care aduce pe lume cele mai frumoase creaturi..."

"- Ai o inimă pe cât de bună, pe atât de curajoasă, băiete, dar copiii promit multe şi le pare rău mai apoi. Nu te-ai ţine de cuvânt, zic eu."

"Cred că adevărata prietenie trezeşte întotdeauna în noi recunoştinţă caldă, pentru că lumea e un deşert, iar florile din el cresc în ciuda locului neprielnic."

Exceptând primele două paragrafe care... nah, să vă văd eu cum explicaţi unui copil de până în 12 ani toate alea...
Al treilea paragraf m-a lovit drept la inimă...  Nici măcar în cărţi personajele nu au încredere în copii, chiar dacă sunt regi...
Al patrulea... mi-a plăcut foarte mult :).

Ce am învăţat?
Păi... cum să evadez dintr-un turn :))...
Am observat că proverbul ăla, "prietenul la nevoie se cunoaşte" se aplică destul de bine aici... Peter nu a fost abandonat de prietenii lui şi mă întreb... oare câţi prieteni adevăraţi avem, gata să-şi dea şi viaţa pentru noi?

Un comentariu:

  1. pai la nenea king :)) toate sunt puse in acest fel ;)) mai ales cuvintele ;))

    RăspundețiȘtergere

Zâmbeşte şi tastează!

 
Copyright (c) 2010 Zdrăngăneli and Powered by Blogger.